Eigenaarschap
Het kind staat veel meer centraal in het onderwijs van tegenwoordig. Kinderen die extra begeleiding of instructie nodig hebben, krijgen dit. Maar ook leerlingen die meer uitdaging aan kunnen, proberen we het juiste aanbod te geven.
We vinden het hierbij belangrijk dat kinderen weten en vooral ook begrijpen waarom ze leren. Wij zorgen ervoor dat leerlingen weten waar ze goed in zijn, maar juist ook waar ze nog extra steun nodig hebben.
Tijdens het zelfstandig werken begeleidt de leerkracht de leerlingen waar nodig. Je laat de leerlingen in het kader van eigenaarschap zelf een keuze maken of ze mee doen met de instructie. Als de leerkracht een andere mening heeft praat de leerkracht hierover met de leerling. Het hoofddoel is niet voor niets de leerling leren eigenaar te maken van het leer- en ontwikkelproces! De leerkracht zet vooral in op de uitdaging, het de kinderen leren zichzelf uit te dagen.
Door het gebruik van Snappet in de groepen 4 tot en met 8, is het mogelijk om de leerdoelen specifiek voor een leerling af te stellen. Het kind werkt zo aan het eigen leerpakket, de eigen doelen. De leerkracht gaat regelmatig met de leerling in gesprek om te bespreken hoe het met de leerdoelen gaat en waar de komende periode aan gewerkt zal gaan worden. Op deze manier wordt de leerling bewust van zijn of haar ontwikkeling en wordt eigenaar van het eigen leer- en ontwikkelingsproces.
Met de afronding van de les worden de knelpunten met de kinderen besproken. Ook wordt gekeken of ze het leerdoel behaald hebben. Heeft een leerling het leerdoel niet behaald, dan is duidelijk voor de leerling dat de volgende les extra instructie nodig is.
Welke taken heb ik nog niet helemaal klaar?